Kartong

Kartong räknas precis som papper i vikt och inte i tjocklek. När man räknar vikt så räknar man gram/m2. Beroende på hur tätt pressat pappret/kartongen är så kan en kartong som är tex 1000g/m2 vara olika tjock.

Elfenbenskartong – finns i olika gramvikter runt 200g/m2. Är ett blankt papper som används främst till tuschmåleri och serieteckning. Den blanka ytan gör att tuschet lägger sig uppe på ytan och därför inte ”blöder” ut i kanterna.

Silkboardkartong– FInns i gramvikter mellan 370g/m2 och 1600g/m2. De används till att bygga modeller av, packmaterial, rita på och sprejmåla på. Man kan också använda dem till Collografi. Silkboarden består av tre lager. På bägge sidor finns ett blankt papperslager och i mitten en kärna av mjukare kartong. De är icke syrafria.

Skyltkartong– Vi har skyltkartonger i många olika färger, de är 300g/m2 och håller måtten 50x70cm. Alla skyltkartonger är gjorda av 100% återvunnet papper.

Passepartoutkartong– Vi har syrafri passepartoutkartong från Canson och Nielsen i flera olika färger. Mycket har vi hemma, vissa måste beställas. De vanligaste är 1200g/m2 och våra vanligaste färger kallar vi för ”standardvit”, ”offwhite” och ”högvit”. ”Svart med vit kärna”, ”Svart/svart” och ”Vit med svart kärna” är andra vanliga. Vill man skära passepartouter själv rekommenderar vi 880g/m2. Vill du beställa passepartouter som vi skär till dig? Klicka vidare under ”Verkstan”.

Isolerkartong– 400g/m2 ligger syrafria isolerkartongen, ”isso”, på. Vi har från Hahnemuhle och Canson i måtten 70×100, 90×120 och 100×140. Vi kan också skära till andra mått till dig och vi rekommenderar alltid att du lägger en skiva isso bakom din bild i en inramning. Läs mer om detta under ”Verkstan”.

Bakpapp– Detta är det bakersta pappret i en inramning, därav namnet. På bägge sidor finns ett blankt papperslager och i mitten en kärna av mjukare kartong. De är icke syrafria och stabiliserar upp inramningen. Finns i måtten 70×100 och 90×120.

Gråboard– en grå kartong med genomgående massa. Finns i olika tjocklekar.

Annonser